“Je komt er pas achter waarom je een AED nodig hebt, als het te laat is”


De AED-dekking in de buurt van Lucien leek op papier goed. Toch duurde het door de vele straten en bochten langer om er één te bereiken. “We waren lang afhankelijk van hulpdiensten, zoals de brandweer en politie. Maar ook die konden er lang over doen naar onze buurt. Die BuurtAED móest er dus gewoon komen!”


Start een actie



Al 41 keer opgeroepen

“Sinds 2015 ben ik burgerhulpverlener. Het klaar willen staan voor anderen en iets willen betekenen voor de medemens, heeft er altijd ingezeten. Daarom werkte ik ook als wijkverpleegkundige, en inmiddels als zorgmanager in opleiding. Onder werktijd heb ik verreweg de meeste reanimatie-oproepen gehad.  Ik denk wel zo’n 26. Van de 41 in totaal.”

AED te laat…

“Die ene oproep in de buurt zal ik nooit vergeten. Het was midden in de nacht, ik was er met zo’n 2 minuten. Samen met een collega-verpleegkundige startte ik met reanimeren. Helaas duurde het wel 6 minuten of meer voor de brandweer er was met de AED. Die minuten voelden eindeloos. Je bent aan het reanimeren, maar je voelt je tegelijkertijd zó machteloos. We hadden die AED echt nodig! En helaas kwam die in dit geval te laat…”

Persoonlijke aanpak

“Het was verschrikkelijk om mee te maken. En een enorme eye-opener: er móest een AED in de buurt komen! Kort daarop maakte ik een BuurtAED-actie aan. Ik deelde deze in de buurt-app en ik sprak mensen in de buurt aan. Uit ervaring wist ik dat een persoonlijke aanpak helpt om over te brengen waarom iets zo belangrijk is. Aan jonge mensen, bijvoorbeeld. Die zagen vanwege hun leeftijd de noodzaak soms niet helemaal. Maar als ik een voorbeeld gaf van ouders die op bezoek komen, veranderde dat ineens.”

Een AED geeft rust

“Ik heb ook de krant benaderd, en die heeft de oproep geplaatst. Geweldig! De donaties stroomden binnen. Zelfs uit andere buurten hebben we donaties gekregen. In 12 dagen hadden we het bedrag bij elkaar. Iedereen is blij en trots. Vooral de ouderen vinden het een prettig idee dat er een AED hangt. Het geeft een stukje rust. Niet alleen voor buurtbewoners, ook voor mij als burgerhulpverlener. Als je tijdens een oproep een AED bij je hebt, weet je zeker dat je alles hebt gedaan om iemands leven te redden.”


Je maakt echt het verschil

“Tegen iedereen die twijfels heeft over het starten van een actie, zou ik willen zeggen: gewoon doen! Je komt er pas achter waarom je een AED nodig hebt, als het te laat is. En geloof me, dat wil je niet. Ik raad ook zeker aan om burgerhulpverlener te worden. Je maakt echt het verschil. Wat de uitkomst ook is, mensen zijn zó dankbaar. Daar doe ik het echt voor. De maatschappij is al zo individualistisch geworden. Laten we samen dat sprankje hoop behouden in deze steeds harder wordende maatschappij.”


Start een actie

Ook een BuurtAED in jouw straat?

Zamel met je buren geld in voor een AED + buitenkast met korting